Всичко, от което се нуждаеш, е послание

We Need to Talk пеят Marillion в един от последните си хитове – Whatever Is Wrong With You. Да, когато имаме нещо важно за казване, когато искаме да ни чуят, когато отношенията с някого не вървят, когато сме в конфликт или опитваме да намерим решение на ситуация, в която е замесен друг човек, е нужно да умеем да разговаряме. Със себе си и с другите.

Въпросът е: как?

Посланията: комуникациониите умения (Лик, 2009) опитва да даде отговор на този въпрос. Трудно е в една книга да се представят основните умения и правила  за социално взаимодействие, но авторите Матю Маккей, Марта Дейвис и Патрик Фенинг са успели да направят така, че след прочитането й човек наистина да е подобрил репертоара си от социални умения или поне да се е замислил как да го направи.

През последните 15 години следя преводната популярна литература по психология, която се издава у нас и смятам, че това е едно от приличните и поучителни заглавия в тази област.

Описание на книгата:

  1. Написана е достъпно. Това е продукт, предназначен за читателя с добра обща култура, който е заинтересуван от темата, без да е експерт.
  2. Писана е от практици. От изложението става ясно, че авторите имат опит с тренинги за социални и комуникативни умения и от него са извадили за аудиторията най-съществените неща.
  3. Има хубави упражнения за самостоятелна работа. Ако човек се заеме с тях и след това отдели време да премисли резултатите, това може да му е по-полезно (и по-евтино) от едноседмичен семинар.

Вярно е, че понякога правилното може да се окаже не на място, но изключенията не бива да ни заблуждават. Човек може да подобри начина, по който общува, ако следва определени стъпки и е постоянен.  Главното е да приеме, че е в активна позиция и резултатите  зависят от него. Посланията: комуникационните умения може да Ви даде необходимия инструментариум да разбирате по-добре себе си, да разбирате  по-добре другите и да осъзнавате процесите, които се случват под повърхността на иначе обикновената обмяна на думи.

–––––––––––––

За първи път в България издателство кани родните блогъри да пишат ревюта на негови книги. Ако искаш да се включиш в инициативата на ЛИК, прочети подробностите тук.

–––––––––––––

Оценка: 3/5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: