Любов, памет и забрава

– Знаеш ли, златната рибка има само 3 секундна памет. Значи, ако плува само 3 секунди в аквариума… и всичко е ново. Всеки път когато две златни рибки се срещат, като че ли това е за първи път.  Също като хората. Всеки път, когато се влюбим, като че ли го правим за първи път.  Някаква химична реакция  изхвърля и изтрива спомените колко болезнена е била последната раздяла… и си мислим „Уау! Това е страхотно, това е ново, това е различно!“ Като жените, забравящи болката от раждането.
– Страхотно, значи никога не се променяме, или научаваме, или порастваме. Просто вървим в кръг, повтаряйки същите грешки… докато умрем? Какъв е смисълът?
– Любовта.
– Какво е любов?

goldfishmemory

… Неясни са потоците на любовта, откъде извират, накъде потичат, къде се вливат… За това разказва Goldfish Memory (2003). След като гледах Goldfish Memory, осъзнах, че все още далеч не знам какво е любовта.

Goldfish Memory е филм – предизвикателство за мен. Зад безпътните лутания и буреносните връзки на Том, зад  пресичащите се съдби на няколкото герои, зад странно променливите отношения на стрейт, гей и лесбийски двойки лежат по-дълбоки теми за любовта, отдаването и свободата във връзката. Имах много мисли и вълнения с филма, но не е важно да споделям лични преживявания. Важното е, че Goldfish Memory има силата да ни предизвика  да мислим, да се питаме, да търсим отговори! Ето това искам да споделя.

Елизабет Джил (режисьор и сценарист на продукцията) много находчиво е измислила възможно най-добрия финал: по-установен за едни герои, отворен за други.

Това, което ми остава, е да кажа с думите на Mark Knopfler, изпети в последния му албум: True love will never fade.

–––––-

Оценка: 4/5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: