Marillion: Less is More или какво й е хубавото на поговорката „След дъжд качулка“

Чувам как  вятърът диша, докато тласка сиви облаци над покривите и клати клоните на липата пред къщата ми.  Малкото оцелели жълти листа се държат с отчаяна храброст. Самотни капки дъжд  падат по стъклото на прозореца. Слушам Мерилиън – акустичният албум.

Тъкмо когато unplugged-модата стана неактуална, Marillion издадоха Less Is More (2009). След дъжд качулка, би казал човек. Кой ли не записа акустичен албум през последните 20 години? Нирвана, Боб Дилън, Ерик Клептън, Пейдж и Плант, Кис, Брус Спрингстийн, Ар И Ем…  десетки са!

Marillion_less=moreПреди 10 – 15 години акустичните версии бяха привлекателен и успешен творчески и търговски експеримент. Изобилието от unplugged-и днес обаче се превръща в проблем и за музикантите, и за публиката.  В морето от акустични албуми човек може да се обърка и след дълго чудене да не си купи нито един. Става така, че единствено заклети фенове на конкретни изпълнители ще са сигурните купувачи на издаваните албуми. Вече изглежда почти невъзможно един музикант да даде свежо продължение на кариерата си с акустичен албум и да завладее нови територии, както направи Клептън.

Тогава за какво им е на Marillion след дъжд качулка да пускат акустичен албум на пазара? Отговорът е: за кеф!

Less Is More не е правен за пробив в класациите. Less Is More е албум, правен с насладата от правенето. Новите аранжименти на парчета от последните 20 години са съвършени. Съчетание на изящна музикалност,  чувства и мелодичност. Упойваща музика, която ще ви отведе  на друго времемясто. С тази музика вярвам, че времето не е линеарно.

––––––

Оценка: 4/5

Advertisements

Един коментар

  1. Браво за коментара , тази група промени живота ми !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: