The Lou Gramm Band – Отвъд болката започва вярата

Лу Грам? Той изпя едни от най-хубавите песни в мелодичния рок, които сме слушали. Лу Грам? Той беше певецът на Foreigner в най-върховния им период. Лу Грам? Той имаше мозъчен тумор, след  чието отстраняване гласът му значително падна, а теглото му значително се повиши. Лу Грам? Той преживя болката, страха и отчаянието и в борбата си за живот се прероди като автор на християнски рок песни.

LGBИ докато след 15-годишна пауза бившите му колеги от Foreigner  записваха нов амбициозен албум, за да атакуват целеустремено музикалните класации, Lou Gramm събра непретенциозна група от добри музиканти под името The Lou Gramm Band. Това лято дебютът, наречен скромно The Lou Gramm Band (2009) видя бял свят.

Да разгледаме съдържанието. Откриващото парче Made To Be Broken, чудесно съчетало водещ китарен риф и синтезаторни хармонии, е заявка, че това няма да е случаен албум.  Пътешествието продължава с Redeemer, която свършва, но продължава да звучи в ушите ми, докато си правя чай.  Сериозното християнско послание на мелодичната Willing to Forgive изразява убежденията на Гран като прероден християнинThat’s The Way  God Planned също има християнски текст, а в музикално отношение можем да отбележим хубавите хорови моменти. Очевидно вдъхновената от вярата Baptized By Fire е една от най-силните песни в албума, а с енергията си и вокалните постижения на Грам напомня за хитовете на Форинър. I Wanna Testify е среднотемпов рок с интересни уа-уа-подобни извивки на китарата, с лек танцувален ритъм и с особено приятен припев. Върховната So Great има  почти симфонично начало и хоров припев, продължава доста мажорно и ме довършва с един изключителен и изненадващ момент – детски хор, който за миг внася трансцедентално усещане, преди да се върне към основния си мотив. Single Vision е поп-рок песен, в която изпъква почти кристалният глас на Лу. Следва горещият рок Rattle Yer Bones – мощна забивка, която ни напомням че за Лу Грам няма тайни във всички спектри на рока. Финалната You Save Me е малък шедьовър, който започва като красива балада, за да прелее в истински боговдъхновен християнски химн. Рядко се среща толкова великолепно закриване на албум!

Кои са хората, застанали зад този прекрасен проект? Групата включва Лу Грам (роден като Луис Граматико),  братята му Ричард на баса и Бен на ударните, Анди Нол на клавишните и старият му приятел от младежките години – уважаваният китарист Дон Манкузо.

Докато слушах The Lou Gramm Band, почувствах, че този музикант и в костите е дал не просто всичко от себе си, но и още повече. Лу не е само гласът – той е душата на групата! Имаме един отличен албум, който на места почти достига класата на славните Форинър! И ако новият албум на Foreigner заслужава етикета Голямото завръщане, то албумът на Lou Gramm Band заслужава друг етикет – Голямото начало!

––––––

Оценка:3/5

Advertisements

Един коментар

  1. Отличен коментар! Поздравления!
    Пък и пасва и на другият вариант на албума, където реда на песните е друг, но и там You Saved Me е последна (с изключение на европейската версия, където има бонус – It’s Not Too Late). Наистина It’s Not Too Late!
    Албумът се появи в началото на юли т.г., точно докато чакахме втория концерт на Форинър в България, който за съжаление пропадна.
    Но годината ни даде двата прекрасни албума – този и излезлият след около 3 месеца след него Can’t Slow Down на Foreigner.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: