Дали Omar Rodriguez Lopez ще е Frank Zappa на XXI век?

Този въпрос се загнезди в ума ми след като трижди изслушах дебютния албум на El Grupo Nuevo De Omar Rodriguez Lopez Cryptomnesia (2009).

Колкото и да е смело това допускане, то си има основания! Само за няколко години американският китарист Омар Родригес Лопес (Omar Rodriguez Lopez) се изкачи на пиедестала на най-плодовитите и оригинални композитори в жанрове като експериментален рок, психоделичен рок и прогресив рок. Основната му група The Mars Volta в началото на годината спечели Grammy в категорията Най-добра хард рок песен за пиесата Wax Simulacra от миналогодишния им албум Bedlam in Goliath.

За Лопес това не стига и налице е поредният нов проект – El Grupo Nuevo De Omar Rodriguez Lopez, чийто дебют е поводът да си задам светотатствения въпрос: дали Омар Родригес Лопес е бъдещият Франк Запа? Смея да твърдя, че е много вероятно да стигне този статус.

Лопес не е музикален имитатор, а идеен последовател на Запа. Той не копира наследството на легендата, но твори със същия размах. Cryptomnesia доказва, че за неспокойния му дух няма умора. Сложно структурираните композиции, насечените ритми, резките и неочаквани звукови обрати превръщат албума в ценна находка за ценителите на експерименталната рок музика.

Повечето от участниците в проекта са членове на The Mars Volta. Особен принос има гласът на Седрик Завала, който на места ми напомня за Робърт Плант! Може би верните читатели на този блог ще повдигнат учудено вежди при това сравнение. Франк Запа, а сега и Плант… Да, не остава нищо друго, освен да чуете албума и да працените сами!

–––––––

Оценка: 3.5/5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: