Свободна музика от Jamendo

Въпреки засилващите се санкции против „пиратството“ в интернет, предприети от някои държави, идеята за свободния обмен на музика в мрежата не отслабва. Напротив!

(Друг път ще се спра по-подробно на проблема с т.нар. „пиратство“. Сега накратко ще отбележа, че на него може да се гледа и другояче – като на движение против ограбването на изпълнителите, но не от потребителите на музика, а от продуцентите и търговците.)

В тази доста заплетена ситуация се намират творци, които сами предоставят музиката си за безплатно сваляне. Сайтът Jamendo разполага с десетки хиляди песни, които знайни и още повече незнайни музиканти са предоставили свободно под Creative Commons лиценз!

След като направих бърз оглед отгоре-отгоре на съдържанието и прослушах някои парчета, имам впечатлението че това е един много добър проект. Вярно е, че в него си търсят място под слънцето и доста музиканти – аматьори, но какво лошо има в това? Музикалните идеи на някои от тях са по-добри от ширещите се по телевизия и радио комерсиални хитове. Аматьорството на някои музиканти в Jamendo има още една добра страна – дава възможност на много творци да намерят съмишленици и да установят пряк контакт със своята аудитория – процес, който звукозаписната индустрия с всичките си високомерни продуценти и заробващи договори обикновено затруднява. Не на последно място: Jamendo позволява на потребителите първо да изтеглят и слушат каквото си искат, а след това – ако са го харесали – да направят дарение на твореца.

Ако идеята за свободната музика Ви интресува, присъединете се към Jamendo и му помогнете да порасне!

Реклами

2 коментара

  1. http://marinpo.blogspot.com/2009/03/three-strikes-vs-three-thanks.html

    Темата е готина. Още повече във връзка с нашите Мюзикаутор, Профон и тн.

  2. Поздравления, доста напред си с материала 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: