Sarakina – приказки от Долната земя

Sarakina е полска група, която свири етно музика, основана на българския фолклор. Първият им албум Sarakina (2001) е задълбочен, величествен и академичен прочит на фолклорното наследство на българския народ.

Cd-SARAKINA_cover

А ето историята как по ведоми и още повече неведоми пътища открих Саракина.

През лятото на 2003г. в Мелник се запознах с един приятел на мои приятели, който свиреше български народни песни на кавал. Яцек Греков беше от Полша. Беше дошъл в Пирин, за да се поклони на гроба на войводата Тодор Александров.

Яцек ми разказа историята на рода си. Баща му бил едно от хилядите български деца от Егейска Македония, изселени по време на гръцката гражданска война през 40-те години на миналия век. След дълго пътуване и няколко премествания , таткото на Яцек се заселил в Полша и там местните го наричали Греков – от Гърция.

Яцек говореше на книжовен български и стана ясно, че е завършил Техническия университет в София, а после и Виенската консерватория. По времето на срещата ни преподаваше в един тамошен университет, в град Бялисток. От дума на дума се заприказвахме за кавала, за разни песни, за красотата на народната българска музика. Яцек ми сподели, че има група, която е издала и албум. Взе адреса ми и след няколко седмици, когато се прибра, ми изпрати диска на Саракина.

Словото ми е безсилно да опише колко съвършен е този албум. Естествено е, че гласът на кръвта води Яцек Греков към мотиви от фолклора на македонските българи, но наред с тях има и песни с духа на други области – Тракия, Родопа, Моравско… Начинът, по който Яцек пресъздава стари и композира нови пиеси, по който използва акордеона и кавала, е забележителен!

–––––-

Оценка: 5/5

–––––-

Ресурси:

Уебсайтът на Sarakina

Торент за албума

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: