Ян Гилън – стар и мъдър

Казват, че когато човек остарява и се променя, не винаги успява да намери добро решение за себе си. Какво печелим и губим, остарявайки? Какво се случва с жизнената ни потенция? Какво му е трудното да си намериш място и начин да бъдеш себе си във всяка възраст? Досега, остарявайки, се чувствам все по-добре, а какво ли ще е на 60?

one-eye-to-morocco

Своя добър начин да остарява е намерил Ian Gillan в новия си албум One Eye to Morocco. Какво й остава на легендата, когато не може да изпее височините в Child in Time и Highway Star? Да умре от мъка? Не-е-е… Просто да запее другояче! На 64 години Ян Гилън го прави, и го прави добре! В музикално отношение, One Eye to Morocco е разкошен албум! Разнообразен, мелодичен, изпълнен с позитивно настроение. На светлинни години от пресилените и често лишени от душа изпълнения на Дийп Пърпъл през последния четвърт век.

В чисто човешко отношение, това е един зрял и енергетизиращ албум. Гилън е стар и мъдър, а гласът му е красив и богат. Заслужава си да го чуете!

… А какъв е начинът на Гилън ли? Разчитам го в едоименната песен One Eye to Morocco:

I don’t know where I’m going,
I don’t know what I’m doing,
But it feels alright!

–––––-

Оценка: 3.5/5

Advertisements

8 Коментари

 1. еех, този блюузз… оченидно всеки рокаджия рано или късно се връща при него 🙂

  албумът е.. ъъ.. впечатляващ. или поне мене много ме радва. дори съм леко изненадан, но приятно. най-много ми хареса присъствието на приличен брас покрай блюуз-рокът и хармоничните вокали.

  иначе албумът ми е малко.. ъъ.. стерилен, но пък не е неприятно.

  благодаря ти за линка 🙂

 2. чудесни мисли, но… имай малко респект към твореца и махни тези торент линкове. Има го в магазина. Срамота е.

 3. @ az:
  Имам респект и си купувам всичко, което ми харесва и мога да намеря в музикалните магазини.

  Торент линковете съществуват, за да може всеки да чуе и да прецени дали си заслужава инвестицията.

  Когато нещо не ми хареса, отива в кошчето!

  Когато ми харесва, аз отивам при него в магазина 🙂

 4. …само дето много малко хора мислят и реагират като теб./ ако си искрен, в което се съмнявам дълбоко./.
  Торент линковете съществуват не , за да може всеки да чуе и да прецени дали си заслужава инвестицията, а да си сдобие с необходимото без да плаща. За тази цел съществуват официални онлайн трейлъри…. Явно е безсмислен спора. А и музиканти от тази величина не се нуждаят от предварителна преценка, със сигурност.

 5. хехе, вие очевидно нищо не разбирате от интернет. самият интернет е безплатен, но достъпът до него е платен. нещо като водата от искъро – тя си е наша, народна, обаче за да можеш да пиеш от нея – си плащаш. всички ние плащаме за достъпа до нетя, не вервам некой да спори. а как се разпределят нашите пари – това не е моя работа.

  преди години един приятел ми зае книжката „приказка безкрай“. прочетох я на аванта, детсевика. оттогава съм купил минимум десетина бройки от тази книжица, които съм подарил на приятели.

  айде сега, щов сте толкова отворени, някой да ми каже откъде да си купя потпурите по популярни класически произведения в изпълнение на лондонската филхармония, мисля че са издадени на диск некъде къмто 86-та година.

  щото не мога да си ги намеря – нито приятелите ми в лондон ги откриха по рафтовете, нито в нетя ги има, нито никъде. цената няма значение.

  а величието на гилън е спорно. това, което прави е интересно, но чак пък величаво… едва ли ще си строша краката да търча към магазина, за да си набавя новия му албум.

  и кво – да не го чуя ли? ма вие дали наистина мислите, че самият гилън би бил щастлив от това, че възможно най-малко хора са го чули?

 6. @az:
  Безспорно спорът е безсмислен 🙂

  Но можеше да има дискусия. Обаче изначалната ти мнителност и оценъчност към мен пречи 🙂
  Фройд би нарекъл това „пренос“. Ериксън би го нарекъл „нерешена криза на доверието“. Аз ще го кръстя „фундаментална атрибутивна грешка“.

  Доколкото ми е известно, свободният обмен на данни в интернет не е престъпление.

  Следователно, даването на торент линкове не противоречи на закона. Сега остава да видим дали противоречи на морала.

  Отговарям: Не!
  И обяснявам: целта на торента не е кражба на интелектуална собственост или авторски права. Нито пък ощетява материално един творец!

  Торентът позволява да получим информация. Ако един творец произведе супер продукт, чрез торента това става достояние на много хора, които са потенциална таргет група на продукта и биха го закупили.

  Не виждам нищо неморално да чуя един албум, за да преценя дали си струва!
  Благодарение на това имам богата колекция с оригинални дискове, с които честно си плащам на музикантите за труда им (а и на куп мениджъри, продуценти и разпространители покрай тях, но какво да се прави…) По този начин наистина талантливият музикант ще е мотивиран да прави качествена музика, за да накара ценителите да се бръкнат в джоба си.

  Рапространението на торенти не е неморално. Не крада от музиканта! Ако не прослушам внимателно един албум, как да преценя дали изобщо е богатство?

  Извинявай, но дори в магазина, като си купувам маслини, ми дават да опитам от всеки вид, който поискам! След това си плащам за този, който ми е най-вкусен! 🙂 А и в книжарницата мога свободно да разгледам и прочета от книгите – понякога с часове, – докато си избера. (btw, наистина си избирам)

  В края на 2008г. се зарекох, че вече няма да купувам музика на сляпо. Поводът – два диска с последния албум на“Щурците“. Платих за нещо, което до края на живота си вероятно няма да искам да чуя пак: една Изпята песен!

  Ако си фен на рока, трябва да се въздържаш да говориш за величината на Гилън като музикант. Да, велик е като певец на Пърпъл. И до там! Соловите му неща, или с Гилън бенд, са пълна боза! Спомни си нелепия кавър на Child in Time!

  Ето защо новият му албум ме зарадва!

  А дали ще го купя? Зависи от това дали ще поискам да го слушам отново и отново. От това дали ще ми напълни душата!
  По моите строги, но справедливи критерии, заслужава си парите само албум, който съм оценил с оценка 4 и нагоре! 🙂

 7. Аман от самовлюбени глупаци.

 8. @ az
  Всеки има право на мнение, както и на лош вкус.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: