Сказание за плетачите на плета (част 2)

Lichno!След епохалния Ер Малък 1, през 1994г. дойде ред на втория албум. Много често в музиката след обещаващ старт, следва спад и разочароващ втори албум. Тук обаче това не се случи. В музикално отношения, Лично! е свръхуспешно съчетание на прогресив метъл с онази шеметна експлозивност, неистовия дивашки порив и първобитната мощ, заложени в първия албум.

Като концепция, Лично! е албум – изповед. Това е вълнуващ и затрогващ разказ за изстрадания път на цяло едно поколение български музиканти (тези от края на 80-те и началото на 90-те години), за техните идеи, надежди и копнежи:

Започнах като всички в някакво мазе, сред сокове, компоти, буркани със мезе. Трещяхме като луди в нечий грамофон , забивахме, поливахме и цяла нощ – купон! Радвахме се лудо на всеки нов акорд, мечтите ни пък бяха „Регент” и „Динакорд”. Решавах да спестявам от второ и десерт и все сънувах пушеци, лазери, концерт! А сега? – Все така! – И какво? – Все едно. Зная, всичко бе напук, но не можех да съм друг. Нещо вътре ме държи и ме бута: „Продължи”…

После пък участвах в конкурси с грамоти. Комисии пресяваха нашите мечти. Сетне ме потупваха по рамото: „Добре! Браво, продължавай! Все така, момче!” А сега? – Все така! – И какво? – Все едно. Зная , всичко бе напук, но не можех да съм друг. Нещо вътре ме държи и ме бута: „Продължи”… После? А после?

После следват куп разочарования и разбити мечти. Идва жестокият миг, когато осъзнаваш тъжното разминаване на желанията с действителността, безпътицата, ужасяващият страх, че нищо в живота ти не зависи от теб, непоносимостта от това, в което си се превърнал, затварянето в себе си и отчуждението от света. Накрая човек се взира в огледалото и се пита с отчаяние, граничещо с умопомрачение: Кой съм аз?

………

Ер Малък се разделиха, когато в България чалгата беше пълновластен господар. Вероятно бяха стигнали до своя кръстопът и им трябваше време, за да се разберат сами със себе си и всеки сам да намери своя път. След тях остана празнота. Небивалият ентусиазъм на публиката при еднократното им събиране през 2006-та по (случай 15-годишнината от създаването на групата), показа, че българските фенове са жадни за техните безкомпромисни послания.

Защо след Ер Малък не се появи втора такава група? Защо никой (да го кажем с метафорите на собствената им поезия) не подпря плета, изплетен от Ер Малък 1 и Лично!, а вместо това на намаляващите почитатели на българския рок им остана само да се къпят в естрадно-мелодраматичните вопли на Сигнал и Д2?

Защото е по-лесно да се пее за лятна любов, студена лимонада, чуруликащи птички и сплетени ръце.

Трудно е да пееш за живота около себе си. Страшно е да бъркаш в отворени рани и да ги посипваш със сол. Жестока е съдбата да си окат сред слепи. И се иска смелост да вдигнеш поглед от тинята на всекидневното си закърняло съществуване и да съзреш надеждата и вселенската същност на живота си – както го прави Любо Малковски с Откровение!

Когато мълчиш, когато крещиш, когато те носят леки крила. Когато вървиш, когато стоиш, когато си в плен на „важни дела“… Ти си земята, ти си звездите, ти си със вятъра навред. Ти си зората, ти си тревите, ти си и огън, и лед.

Когато градиш, когато рушиш, когато стенеш без звук. Когато си мрачен, когато блестиш, когато мислите бягат в кръг… Ти си земята, ти си звездите, ти си със вятъра навред. Ти си зората, ти си тревите, ти си и огън, и лед.

Когато разравяш древна земя и в теб е кръвта на милиони тела, и криеш лице в сухи листа, и чувстваш дъха на много лета… Ти си земята, ти си звездите, ти си със вятъра навред. Ти си зората, ти си тревите, ти си и огън, и лед.

–––––-
Оценка: 5/5

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: