Надигащ се пясък вместо вода

Робърт Плант е вероятно най-великият певец и фронтмен от златната епоха на хард рока. Израснах с неговия глас и несравнимия с нищо звук на Цепелин – звук, от който сърцето забива безспирно, а дъхът спира! Звук, който те праща в други светове!

Цепелин бяха и остават като хляба и водата – най-насъщните, най-животворните.

raising-sand

Raising Sand обаче не е като хляба и водата. Той е просто албумът на Робърт Плант и младата кънтри-хубавица Алисън Краус. И е поредното предизвикателство, което певецът отправя към слушателите си. Изненада, каквато само той може да поднесе – нека си спомним прелестния експеримент Strange Sensation. Неочакваност и непредвидимост – това е второто име на Плант! Той никога не подражава – дори и на себе си!

След като е възвисявал глас до китарата на Пейдж, днес легендарният вокал уверено стъпва в полето на американския блуграс. Приятна изненада е да чуем тази мелодична сплав от кънтри и фолк-рок. Робърт Плант вече има един феноменален дует в епохата на Led Zep – с фолк иконата Sandy Denny в зашеметяващата The Battle of Evermore. Новият му проект е ако не блестящ, то поне чудесен!

plantkraussИзненада е обаче за мен и това, че на 8 февруари 2009г. този нов-новеничък дует спечели 5 награди Грами! Струва ми се, че компетентното жури леко го е надценило. Албумът безспорно е оригинален, но дали заслужава да е „Албум на годината“ е спорно. Разбира се, всеки има право на мнение. Моето е, че това не е албумът на 2008г.

Учудвам се също, че Please Read the Letter (хубав кавър на песента, която Пейдж и Плант първо направиха в Walking Into Clarksdale) е обявена за „Запис на годината“.

В останалите 3 категории („Най-добър съвременен фолк албум“, „Най-добър вокален поп дует“ и „Най-добър вокален кънтри дует“) смятам успехът на Плант и Краус за напълно заслужен!

–––––

Оценка: 3/5

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: