Безсилните на този свят

Какво става, когато рицарите на Кръглата маса се пръснат? Когато мускетарите излязат в пенсия? Кой ще защитава правдата, кой ще променя света към по-добро?

Няколко приятели, притежаващи невероятни умения, се разделят, напускат общото си минало. PrintЗатрива се другарска общност от хора, които години наред са се събирали на маса да поговорят, да пийнат и похапнат добре. И да се учат да растат.

Днес те са отчаяни, обезверени, загубили надежда, че могат да спрат злото и да направят нещо значимо. Станали са доволни и са се самозазиждат, живеейки с малкото, което имат; зариват главите си в пясъка, за да не виждат проблемите. Вместо по-силни, стават безсилни. Те не искат да променят света. Хора, които могат да летят, се затварят в малки тесни кутийки! Ангели, които сами свалят крилете си – не е ли тъжно?

Кой и как може отново да ги събере? Трябва ли, макар и насила, да накараш надарения с талант да реализира таланта си? Доколко е важно да имаш кауза? Ако светът, без да знае, има нужда от помощ, ще опиташ ли да го промениш? Грешно ли е да оставиш дарбата си да закърнее?

Такива са въпросите, които поставя в Безсилните на този свят Борис Стругацки – единственият, останал жив от великия екипаж, наричан с благоговение от поколения ценители братя Стругацки. Признавам, че отначало ми се стори чудно и странно да чета книга само от единия брат. Около стотната страница обаче се убедих, че наистина магията на словото, с което братята ме плениха отдавна, е все така силна. Оттам нататък беше потъване – едновременно в удоволствието от акта на четенето и в дълбоките човешки теми, заложени в книгата.

Стругацки задава въпроси, но не дава лесни и готови отговори. Разрешаването на неговите морални дилеми стои пред всеки от нас, а откриването на истината е персонален проблем… от който, подобно на безсилните, често ни се иска да избягаме.

–––––––

Стругацки, Б., Безсилните на този свят, ИнфоДАР, С., 2007

ISBN:978-954-761-348-5

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: