Mогъществен рок

The Armada - album cover

Джеф Мартин си спечели добро име като певец и китарист на първата си група The Tea Party. След успешна 15-годишна кариера и 7 студийни албума, 1 концертен и един сборен, певецът от Канада напусна родината и групата, премести се в Ирландия и издаде солов албум.

Exile and the Kingdom e всичко друго, но не и слаб албум. Тъкмо в него е най-добрата рок-песен на 2006г. – по мое мнение – The World Is Calling, посветена на войната в Ирак.

Проблемът с този първи напълно самостоятелен опит на Джеф е по-скоро неговата недовършеност. В него музикантът е събрал откъслеци от разни стари и нови идеи, наистина – изпълнени превъзходно. Можеш да отличиш няколко страхотни песни, но усещането ми е, че на албума му липсва цялостност.

После дойде ред и на три концертни албума, изсвирени акустично, само с глас, китара и перкусии. В тях преобладават старите песни на Party, сякаш така Джеф иска да се сбогува с миналото си и да отгърне нова страница. И това се случи.

През лятото на 2008г. Джеф Мартин събра нова група – триото The Armada. През ноември 2008г. излезе техният едноименен дебют. The Armada е албум – красавец. Мога да го определя с две думи: могъществен рок!

Мисля, че Джеф Мартин вече е събрал себе си и албумът го доказва. Тук няма пресилване и „изхвърляне“. Музиката е като спокойна, широка, величествено разляла се река, чийто бряг се губи в далечината. Като исполинска планина, от която виждаш изгрева, а светът е в краката ти. Звукът e плътeн, богат и съвършен, а песните – завършени, грабващи от началото до края.

Гласът на Джеф Мартин малко напомня този на Джим Морисън, но нещо в начина му на пеене ме кара да си представя, че би могъл да стане и добър певец на… родопски песни, като Георги Чилингиров. Странно, може би? Колкото до китарния му стил, той носи следи от различни влияния, но събрани и отразени в една своеобразна и само негова си перспектива.

Въвеждащото парче Going Down Blues е бавен и тежък блус-рок. Повече от обещаващо начало – колко съвременни рокаджии свирят блус? А това не е всичко, защото има и версия на Black Snake Blues от соловия албум на Джеф.

Можете с пълни шепи да черпите от величествения тежък рок с мистичен ориенталски привкус – има го в цялата му прелест в Morroco, Closure и Baby’s Come Undone, напомнящи защо навремето стилът на The Tea Party къде на шега, къде сериозно беше наричан Morrocan roll, и създаващи онова особено настроение, което източните мантри или мароканската трева предизвикват.

Можете с наслада да се потопите в нежността на баладичните Broken и A Line in the Sand. Oт The Rosary с леко цепелинските извивки на китарата в стил That’s the Way се подразбира от кого се е учил като малък нашият герой. (Признавам, че Джеф ми стана симпатичен още като разбрах навремето, че е кръстил сина си Джанго Джеймс Патрик – на Джанго Рейнхарт и Джими Пейдж).

Най-любима след първите 15 прослушвания на албума ми стана Chinese Whispers – едновременно тежко и изящно парче, което удря като топовен снаряд. Малко като Цепелин, малко като Рави Шанкар, много като Джеф Мартин!

В заключение правя следната констатация:
The Armada е прекрасен албум за любителите на добрия хард рок, който обикновено не се добира до Топ 200 на Билборд. Който го чуе, ще разбере защо съществува култът към Tea Party и кой знае? – може би дори ще го изповяда.

–––––-

Оценка: 4/5

2 коментара

  1. […] зашеметяващия дебют The Armada (2008), тази пролет Джеф Мартин, Уейн Шийни и Джей Кортез […]

  2. Вече го чух и определено е невероятен. Благодаря за информацията. Страхотен разбор.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: